HKTV论坛

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
热搜: 新闻女王 破毒强人 一舞倾城 极度俏郎君 法言人 隐形战队 新四十二章 女法医JD 廉政狙击 轻功 黄金万两 百万同居计划 法证先锋 超能使者 下流上车族 美丽战场 回归 黯夜守护者 白色强人2 冥冥之中 十八年后的终极告白 双生陌生人 廉政行动 逐流时代 金宵大厦 反起跑线联盟 黑金风暴 940920 梅艳芳 IT狗 铁拳英雄 异搜店 家族荣耀 飞虎 爱上我的衰神 凶宅清洁师 拳王 十月初五的月光 青春本我 星空下的仁医 换命真相 把关者们 我家无难事 七公主 食脑丧B 大叔的爱 刑侦日记 宝宝大过天 一笑渡凡间 逆天奇案 伙记办大事 智能爱人 欺诈剧团 无限斜栋有限公司 失忆24小时 陀枪师姐 太平纹身店 爱美丽狂想曲 香港爱情故事 大步走 踩过界 盲侠大律师 暖男爸爸 木棘证人 使徒行者 熟女强人 C9特工 反黑路人甲 迷网 战毒 杀手 地产仔 那些我爱过的人 降魔的 打天下 机场特警 法证先锋 大酱园 黄金有罪 丫鬟大联盟 过街英雄 多功能老婆 坚离地爱坚离地 解决师 假设性无罪 牛下女高音 金宵大厦 街坊财爷 她她她的少女时代 包青天 十二传说 白色强人 好日子 开心速递 婚姻合伙人 机动部队 诡探前传 婚内情 铁探 廉政行动 福尔摩师奶 荷里活有个大老千 大帅哥 心冤 守护神 救妻同学会 兄弟 是咁的,法官阁下 跳跃生命线 蚀日风暴 已读不回 再创世纪 身后事务所 延禧攻略 特技人 BB来了 Plan B 天命 深宫计 东方华尔街 暗算天机 向西闻记 逆缘 栋仁的时光 三个女人 冒险王卫斯理 血观音 VR驱魔人 果栏中的江湖大嫂 翻生武林 波士早晨 平安谷 无间道 开心速递 夸世代 溏心风暴 降魔的 司马懿 老表 杂警奇兵 反黑 使徒行者 灿烂的外母 贱民20 同盟 超时空男臣 前度 诡探 赌城群英会 兰花劫 射雕英雄传 不懂撒娇的女人 全职没女 午夜伴廊 心理追凶 我瞒结婚了 与谍同谋 财神驾到 味想天开 乘胜狙击 流氓皇帝 幕后玩家 致命复活 巾帼枭雄 三一如三

[VIUTV港剧] Plan B

关闭 [复制链接]
匿名
匿名  发表于 2018-3-31 12:59:01 |阅读模式

三個業餘小混混:乳環、毒聾、及朗朗,綁架黑道富商的紅顏知己,引來鄉紳及黑、白三大勢力,分頭展開追捕行動。鄉事土地操縱者鳳叔聯同社團辦事人派遣手下搜索綁匪卻無功而回。

https://pan.baidu.com/s/1qgai6kbjxHB0j7kJEZLjkQ
近十年沒拍港劇的陳啟泰率領田雞、王宗堯、陸駿光、吳嘉熙在 ViuTV 新劇《Plan B》飾演新界江湖人物,以廣東話首度交鋒鬥戲,已經值回票價!

ViuTV幾套劇一齊開,當中有啲已經拍完煞科喇,包括咗《VR驅魔人》同埋由孔令政 James Hung製作嘅《Plan B》。關於《Plan B》,之前嘅報道一直都將焦點集中喺演員方面,到底個故事內容係講咩呢?今次搵到集監、編、導一身嘅James講兩句,佢喺答案當中不斷提到今次係用電影嘅準標去拍《Plan B》,搞到我好期待呀。

------------------------------------------
問:睇報道,故事有報仇、黑社會、強姦咁,內容大致係點呀?主要想傳達咩訊息?
答:《Plan B》描寫新世代嘅江湖惡鬥,戰場係背景獨特嘅元朗。由一宗弔詭綁架案作序幕,飾演富商情人嘅吳嘉熙 (Cheronna) 畀人標參。案件局中有局,陰差陽錯驚動官商鄉黑各大勢力,引發層層黑幫恩怨廝殺。其實人生充斥未知之數,我哋企圖掌握命運而深謀遠慮,但最終都係「為情執着」、「感情用事」。

------------------------------------------
問:呢套劇會唔會都好似你之前自編自導嘅電影《第七謊言》咁黑色呢?啲人物係咪一樣生活喺高壓當中?
答:無錯,《Plan B》延續我嘅黑色犯罪風格,但人物設計同故事世界會更加接地氣。《第七謊言》所講嘅係「求存」,而《Plan B》講嘅係「執着」。由王宗堯飾演嘅社團小混混,以至田啟文飾演嘅新界土地霸王,每個人物都被「執着」圍困,將自己迫入絕境。

問:《Plan B》呢個劇本係新寫,定係好似《第七謊言》咁一早寫好咗?如果係一早寫好,點解會拍呢個劇本呢?如果係新寫嘅,又有咩觸動你寫呢個故事?
答:《Plan B》劇本用咗一年時間完成。當初得到魯生(ViuTV台長魯庭暉)邀請創作新劇,得到好大嘅信任同自由,我想花多啲資源喺劇本同製作上。《Plan B》嘅骨?就係小人物挑戰權勢。希望每個細節都畀到觀眾驚喜,有連續追看嘅意欲。我哋堅持「每集都當係大結局咁度」。期望每一集都係獨當一面嘅作品。本地好耐冇一套剛陽味爆棚嘅江湖劇,我一直期待呢個嘗試。

問:由TVB跳出嚟電影圈,依家又接拍返電視劇。你覺得如何呢?拍電視劇同拍電影對你嚟講有咩最大唔同?
答:近年從TVB走入電影圈嘅導演好少,行家會好奇我嘅背景同經歷。大台對我嘅「養育」令我對電視劇有好深嘅情義結,希望做有誠意嘅作品。今次一手一腳監製、編劇、導演整個劇,令我諗返起好多喺TVB嘅回憶,認真體會到由零打造一部連續劇嘅艱巨性。對我嚟講「說好故事」最重要,我唔識去區分「電視手法」或者「電影手法」。我堅持運用電影嘅分鏡頭、電影嘅節奏、電影嘅拍攝規模去製作《Plan B》。

問:你自己覺得《Plan B》最好睇係咩?有咩推介畀觀眾呀?
答:《Plan B》唔單只係 ViuTV 首部警匪江湖劇,亦係近年罕有嘅「男人角力戲」。20集嘅劇力都好豐富緊湊。一眾實力派男神之間嘅演技大鬥法,絕對係搶眼亮點。王宗堯、陳啟泰、陸駿光、田啟文等等,每個演員都衝破固有形象,挑戰從未演過嘅人物。《Plan B》嘅幕後團隊全屬電影班底,攝製水平達到電影標準。希望大家會睇到我們嘅誠意!

問:個演員組合好新鮮。邊個同你最有花火呀?
答:當中最深刻應該係Ken哥陳啟泰。我哋兩個首次碰頭時,佢主動同我握手話非常喜歡黑幫話事人呢個角色。佢驚訝點解我會搵「百萬富翁」演大佬。我係睇 Ken哥嘅戲長大,覺得佢可以演充滿黑暗面嘅反派。 我哋喺拍攝前一直討論演繹嘅方向。 臨roll機之前, Ken哥仍然爭取時間設計人物嘅言行風格同口頭襌,非常過癮!

問:依家開始後製?咁幾時有得睇呢?
答:《Plan B》嘅後期製作必須跟從電影規格。由調色、配樂、聲效設計至混音都需要花較長時間。預計2018年初先至會同觀眾見面。

問:嚟緊有咩搞作呀?
答:完成《Plan B》拍攝後,我除咗要監督後製過程,明年亦會緊接開拍一部偵探電影。劇本已經完成,初步演員陣容亦已落實。電影會重塑70年代尾嘅社會氛圍,所以需要用大量時間同心血搭建大型廠景。我相信電影人付出嘅心機,觀眾會感受得到。

几时播出啊?每集又系得半个钟?

近十年沒拍港劇的陳啟泰率領田雞、王宗堯、陸駿光、吳嘉熙在 ViuTV 新劇《Plan B》飾演新界江湖人物,以廣東話首度交鋒鬥戲,已經值回票價!

不是播出了吗?怎么没有更新的?